Skip to main content

Zubnim implantatima se nadoknađuje nedostatak jednog ili više zuba.

Postoji mnogo nedoumica oko ugradnje, održavanja i troškova vezano za implantate, pa ćemo u ovom tekstu pokušati da odgovorimo na sva pitanja u vezi sa ovim stomatološkim rješenjem za nedostatak zuba.

Šta su zapravo implantati?

Već od 40-ih godina prošlog vijeka se eksperimentisalo sa ugradnjom vještačkih korijena zuba u kost vilice, ali zadnjih desetak godina ova tehnologija dobija pravi zamah i sa pravom se može reći da predstavlja vrh današnje stomatološke ponude.

Svi protetski radovi na zubima zahtijevaju kvalitetan temelj, a kada u vilici nema zuba na koji se mogu zakačiti, odnosno nadograditi, najsigurnije rješenje je ugradnja implantata.

Dentalni implantat je najjednostavnije rečeno vijak, odnosno „šaraf“ koji se hirurškim zahvatom ugradi u kost vilice, tako da trajno sraste sa kosti i na toj osnovi se rade dalji protetski zahvati, kao što su pojedinačna krunica, most ili zubna proteza.

Implantati

Ugradnja implantata zahtijeva preciznost i stručnost hirurga, kvalitetan materijal, ali i dobru oralnu higijenu pacijenta kako bi prošla bez komplikacija.

U našem stomatološkom specijalističkom centru u Banja Luci, uspješnost ove vrste intervencije je preko 98%, jer poštujemo sve moderne procedure i koristimo najbolje materijale.

Implatologijom se bavimo od 1997. godine i uvijek blisko sarađujemo sa pacijentima kako bi se postigao najbolji rezultat.

Ne postoji starosno ograničenje za ugradnju implantata, već se više posmatra opšte zdravstveno stanje i odsustvo težih bolesti koji mogu biti faktor rizika kod starijih pacijenata.

Prednosti ugradnje zubnih implantata

Pored očiglednog estetskog problema, nedostatak određenog zuba uzrokuje da vremenom drugi zubi preuzmu njegovu ulogu u procesu žvakanja, zbog čega se brže troše. Pored toga, vilična kost je više opterećena, mijenja se njen položaj, što uzrokuje promjene na licu pa ono dobija starački izgled.

Nedostatak zuba uzrokuje i slabije žvakanje, odnosno nedovoljno sažvakana hrana dospijeva u želudac, zbog čega mogu nastati problemi sa stomakom, slabo varenje, žgaravica itd.

Uz pravilno održavanje i dobru higijenu, implantati su dugoročno rješenje za nedostatak jednog ili više zuba, ugradnja je bezbolna, a uz dobro planiranje, jedan zubni implantat može spasiti cijelu vilicu.

Implantati

Kako se titanijumski dio implantata ugrađuje ispod ivice kosti, keramička krunica koja se postavi iznad implantata izgleda potpuno prirodno i ne može se praktično primjetiti razlika u odnosu na ostale zube.

Ako se razmatra ugradnja mosta, koji povezuje susjedne zube, opet je bolje ugraditi implantat, nego brusiti zube i opterećivati ih vezom sa vještačkim zubom.

U slučaju potpune bezubosti, kao prva opcija se može ugraditi više implantata, na kojima se zatim nadogradi most.

Skulptura koja predstavlja presjek desne u kojoj se vidi pozicija nornalnih zuba a i takođe implantata, iza toga je bijela pozadina

Dental implant, artificial tooth roots into jaw, root canal of dental treatment, gum disease, teeth model for dentist studying about dentistry.

Pored ove opcije, kod potpune bezubosti implantati mogu da služe kao veza između vilice i proteze, pri čemu pacijent nema neugodan osjećaj labavosti proteze, jer je proteza čvrsto fiksirana.

Kako se ugrađuju implantati?

Kao i kod svakog drugog stomatološkog rada, i kod ugradnje implantata je potrebno prvo napraviti snimak stanja.

Prvo se u uradi ortopanski snimak, odnosno snimak kompletnih vilica, da bi se utvrdilo postoje li prepreke za ugradnju implantata.

Posebno smo na oprezu kod pacijenata koji već dugo nemaju zub, koji su dugogodišnji pušači ili dijabetičari, jer se u ovakvim slučajevima dešava da nema dovoljne debljine ili širine kosti u vilici za ugradnju implantata.

Ovaj problem se rješava ugradnjom vještačke kosti ili dopunom kosti sinusa kod gornje vilice, što se naziva augmentacija kosti i završava se u jednoj posjeti ordinaciji.

Implantati

Prilikom odabira tačne lokacije i položaja implantata vodi se računa o strukturi vilice i silama koje implantat treba da podnese, tako da se osigura trajnost u svakodnevnoj dugogodišnjoj upotrebi.

Nakon što je utvrđeno stanje i mjesto za ugradnju implantata, pristupa se proceduri u lokalnoj anesteziji.

Prvo se malim rezom odvoji zubno meso, a zatim se napravi početni otvor, koji se nakon toga u više faza proširuje, kako bi implatat moga da se uvrne.

Prilikom pravljenja ležišta, vodi se računa da se to izvede malom brzinom kako ne bi došlo do oštećenja kosti i lokalnog pregrijavanja.

Nakon toga se pristupa uvrtanju samog implanta u viličnu kost, što se radi posebnim ključem koji ograničava silu kojom se zavrće implant, opet u cilju što bolje veze između njega i kosti.

Kompletna procedura ugradnje jednog implantata traje do 30 minuta, u šta je uključeno davanje anestezije, proces ugradnje i šivenje rane.

Proces je potpuno je bezbolan, pacijent osjeća samo blagu utrnulost od anestezije, a u slučaju otoka ili bola nakon ugradnje može se popiti obična tableta protiv bolova (brufen).

Postoperativni tok

Nakon operacije, potrebno je pridržavati se uputstava kao kod svake druge hirurške intervencije u ustima – kašasta i mekana hrana, hladni oblozi, izbjegavanje velikih fizičkih napora kao i konzumacije vrelih i previše hladnih napitaka.

Nakon ugradnje implantata, u vilici počinje proces vezivanja implantata i kosti koji se naziva oseointegracija, koji traje 3 do 6 mjeseci.

Tokom ovog perioda od velikog značaja je da pacijenti slijede uputstva koja im dajemo, u smislu perfektne oralne higijene, kako bi zarastanje rane i ostatak procesa prošao u najboljem redu.

Za vrijeme zarastanja je potrebno dolaziti na kratke kontrole u ordinaciju, a ako zubno meso oko implantata ne otiče, nema boli, promjene boje i implantat je čvrsto na mjestu, može se smatrati da je ugradnja uspjela.

Nakon što je utvrđeno da se implantat uspješno vezao, pristupa se protetskom radu, gdje se sa stomatologom dogovarate oko oblika i nijanse zuba, koji se dalje izrađuje pomoću najmodernijeg CAD/CAM softvera.

U prvom koraku na implantat se postavlja element koji se naziva abatment (suprastruktura), koji služi kao veza, a na njega se postavlja keramička krunica.

Mogu li se javiti komplikacije?

Ugradnja implantata spada u rutinske hirurške intervencije, ali kao i svaka druga operacija, nosi i određenu mogućnost za komplikacije.

U izuzetno malom broju slučajeva, nakon ugradnje može se pojaviti prekomjerno krvarenje, povećan otok i bol, ali sve ove tegobe nestaju nakon maksimalno 10 dana.

Iako se ispoštuju sve procedure, postoji i mala šansa, kod oko 1% pacijenata da organizam odbaci implantat.

Tada se pristupa njegovom vađenju, što traje orijentaciono isto koliko i ugradnja, a nakon zarastanja rane, moguće je ponovo pokušati ugradnju, što je u većini slučajeva uspješno.

Kakvi materijali se koriste u ugradnji implantata?

U specijalističkom stomatološkom centru Kostadinović smo posvećeni najboljem kvalitetu usluge, pa ugrađujemo isključivo vrhunske implantate renomiranih proizvođača, koji su se pokazali kao najkvalitetniji i sa najmanjim rizikom od odbacivanja.

Koristimo materijale švajcarske kompanije Straumann koja važi za lidera u svijetu, kao i implantate njemačke kompanije Osstem.

Koja je cijena ugradnje implantata?

Svake godine implantati su sve povoljniji, ali ipak njihova ugradnje predstavlja značajan trošak.

Konačan iznos potreban za ugradnju je teško odrediti bez posjete našem specijalističkom centru u Banjaluci, ali početna cijena za ugradnju jednog implantata je 1.200 KM.

Svjesni smo da je ekonomska situacija teška, pa se trudimo da našim pacijentima omogućimo najkvalitetniju uslugu za primjerenu cijenu, a takođe smo omogućili i plaćanje na rate, u saradnji sa bankama.

Iako nominalno iznos izgleda visok, ipak je ugradnja implantata dugoročno rješenje, a uz dobru higijenu i povremene kontrole vijek trajanja je praktično neograničen.

Kada uzmete u obzir da ugradnjom implantata trajno rješavate problem zuba, te da za njihov kvalitet dobijate garanciju, ustanovićete da je trošak ugradnje relativna stvar i uživati u svom novom osmijehu.

Pročitajte i ostale članke: Sve o zubnom kamencu , Top 10 zanimljivosti o zubima

Vaš zubar Kostadinović

After the success of male pills for treating the symptoms of sexual dysfunction, and a lot of scientific studies, female pills for solving intimate problems were presented on the pharmaceutical market all over the world. It is worth noting that in the U.S., women’s Viagra is approved by the FDA (Food and Drug Administration). But this is true for drugs based on flibanserin. At the moment, a doctor can prescribe sildenafil citrate off-label for women with a low sex drive.