Skip to main content

Izbjeljivanje zuba je tretman kojim se uz pomoć stomatoloških sredstava i uređaja izbjeljuje boja vaših zuba i u zadnjih par godina je vrlo tražen u našem stomatološkom centru u Banjaluci.

Bijeli zubi oduvijek su bili dokaz zdravlja i adut ljepote, a o važnosti njihove higijene učimo od najranijeg doba. Osmijeh je prva stvar koju ljudi oko vas primjete, a ako je lijep, daje vam samopouzdanje i utiče na otvoreniju i bolju komunikaciju sa drugima.

Ova veoma popularna kozmetička procedura nema doživotni efekat, ali dobra stvar je u tome što pri bijeljenju zuba ne dolazi ni do kakvih strukturalnih promjena na zubnom tkivu, pa se proces može ponavljati.

U ovom tekstu ćemo vam pojasniti zašto zubi tamne, koji su načini izbjeljivanja i da li je izbjeljivanje zuba štetno.

Zašto zubi tamne?

Prirodna boja zuba je u velikoj mjeri genetski određena i zavisi od sastava, građe i gustine osnovnog zubnog tkiva (dentina). Budući da je zubna gleđ stalno mehanički i hemijski opterećena, ona se vremenom troši i jezgro zuba postaje sve vidljivije, što znači da zub poprima tamniju boju.

Pored genetskog faktora, mnogobrojne studije su pokazale da prekomjerna konzumacija crne kafe, obojenih sokova, tamnog vina i naročito cigareta, može dovesti do toga da zubi poprime neprivlačnu žućkastu boju.

Neke bolesti, kao što je fetalna eritroblastoza, konzumiranje pojedinih antibiotika, nepravilno liječenje zuba i starost su takođe faktori koji mogu doprinijeti tamnjenju zuba.

Danas se na tržištu reklamiraju razni proizvodi kao što su paste, olovke, gelovi, tečnosti itd. koji garantuju odlične rezultate, ali većinom je efekat privremenog karaktera i ne može se dobiti izgled zuba kakav se postiže profesionalnim sredstvima.

osmijeh 3

Kako izbijeliti zube?

Postoji više vrsta postupaka za izbjeljivanje zuba, a mogu se podijeliti na ordinacijske i kućne metode.

Što se tiče ordinacijskog izbjeljivanja, u našem centru radimo izbjeljivanje gelom i lasersko izbjeljivanje.

Prije svake procedure izbjeljivanja, neophodno je da svi zubi budu zdravi (saniran karijes itd.) i da nema upale desni, odnosno gingivitisa ili parodontoze.

Gel sadrži visoku koncentraciju vodonik-peroksida, čije molekule ulaze u mikro pore na zubima i razgrađuju i uklanjaju molekule zbog kojih su zubi poprimili tamnu boju.

Postupak izbjeljivanja je sljedeći:

  1. Prvo vršimo temeljno čišćenje svih zuba, uklanjanje kamenca, pjeskarenje i poliranje
  2. Postavljaju se zaštitne barijere za obraze, usne i zubne desni
  3. Nanosi se sloj gela tri puta po 15 minuta, dok pacijent udobno sjedi u stomatološkoj stolici.
  4. Nakon tretmana gelom, zubi se premazuju sredstvom koji ojačava i remineralizuje zubnu gleđ i na ovaj način zubi postaju tvrđi nego prije tretmana.

Što se tiče laserskog izbjeljivanja zuba, ono traje nešto kraće od navedene metode, odnosno oko 20 minuta, a jedina razlika je što se za aktivaciju gela koriste laserske zrake.

Nekada su se za ordinacijsko izbjeljivanje zuba koristile agresivne kiseline, ali moderni gelovi su znatno nježniji prema zubima i zubnom mesu.

Izbjeljivanje zuba je bezbolno, a poslije tretmana se može javiti blaga osjetljivost zuba, koja spontano prolazi nakon dan-dva.

Nakon tretmana izbjeljivanja zuba, zubne pore su neko vrijeme pojačano otvorene i lakše primaju boju, pa je jako bitno 7 do 10 dana nakon tretmana ne jesti tamnu i jako obojenu hranu, ne piti kafu, čajeve, koka-kulu, crno vino itd., kako zubi ne bi opet potamnili.

Kako izbijeliti zube kod kuće?

Svakodnevno možemo vidjeti novinske članke o tome kako izbijeliti zube “kućnim receptima” uz pomoć sode bikarbone, limuna, jagoda itd.

Ove metode neće izbijeliti zube, već će zbog abrazivnog djelovanja i kiseline ukloniti samo površinske naslage, a dugotrajnom upotrebom može doći do oštećenja zubne gleđi i površinskih defekata, dok je pravo bijeljenje moguće samo pomoću profesionalnih gelova i uz nadzor stomatologa.

U našem stomatološkom centru je moguća i opcija kućnog bijeljenja, koja se sastoji od izrade individualnih udlaga koje prate oblik zubnih krunica i gela.

Gel se nanosi unutar udlaga (čvrstih providnih folija) i postavlja se na obe vilice, a obično se nose u toku noći.

Gel za kućno izbjeljivanje zuba ima nižu koncentraciju aktivnog sastojka od ordinacijskog gela, karbamid-peroksida, zbog čega je potrebno nositi udlage 4-5 dana po nekoliko sati dnevno (maksimalno do 10 dana) kako bi se postigao pravi efekat.

Da li je izbjeljivanje zuba štetno?

Na osnovu našeg iskustva, kao i mnogobrojnih svjetskih studija, kada se izbjeljivanje zuba provede pod stručnim nadzorom i uz profesionalna sredstva, nema štetnih posljedica po zube.

Efekat izbjeljivanja zuba nije doživotan, a na trajnost utiče održavanje oralne higijene, konzumacija obojenih pića i pušenje, a po potrebi se postupak može ponoviti.

Koja je cijena izbjeljivanja zuba?

U našem stomatološkom centru, za opciju kućnog izbjeljivanja zuba, koja uključuje izradu folija za izbjeljivanje zuba, profesionalni gel i kontrolu specijaliste, pripremu, pjeskarenje i poliranje zuba, cijena usluge iznosi 500 KM.

Želimo naglasiti da su naši pacijenti jako zadovoljni postignutim rezultatima, ali naravno uvijek treba imati realna očekivanja, jer svaki zub ima granicu do koje se može izbijeliti.

Više o implatatima možete pročitati ovdje.

Vaš zubar Kostadinović