O nama

Stomatološki – specijalistički centar „Kostadinović“ predstavlja savremeno opremljen stomatološki centar koji nudi sve usluge iz oblasti stomatologije na jednom mjestu.

Kontakt

Jovana Dučića 26, Banja Luka

+387 51 963 200

stom.kostadinovic@gmail.com

Top 8 savjeta za jake i zdrave zube

U ovom tekstu, donosimo vam 8 savjeta kako da očuvate svoje zube, te kako da oni ostanu zdravi i jaki.

Probleme sa zubima ne treba posmatrati izolovano, jer karijes, upala desni, gubitak zuba itd. mogu dovesti do lančane reakcije u čitavom organizmu.

Loša situacija sa zubima može napraviti probleme sa govorom, žvakanjem hrane, estetikom lica, ali i druge neugodnosti na privatnom i poslovnom planu.

Ovi savjeti mogu da se primjene već od danas, a uz malo truda i discipline, česte posjete zubaru se mogu lako izbjeći i time sebi uštedjeti dosta novca i vremena.

Savjet 1 – Pijte mnogo vode

Dovoljna količina vode u organizmu će održavati njegovu pH ravnotežu, što je idealna prevencija da ne dođe do problema sa zubima i usnom šupljinom.

Kada se kaže da treba piti dovoljnu količinu tečnosti, ne misli se na kafu, čajeve, sokove i slično. To se odnosi na čistu vodu, jer sva ostala pića uglavnom sadrže šećer, koji čini više štete nego koristi.

Dakle, idealno bi bilo popiti do 2 litre vode dnevno, svakih 2-3 sata po čašu vode, a posebno je važno početi sa konzumacijom odmah ujutro.

Sa svakim gutljajem vode ispirate ostatke hrane, a time se ujedno i razblažuju kiseline koje proizvode bakterije u ustima.

Ako ste žedni, smanjuje se prozvodnja pljuvačke, a suva usta su idealna sredina za razvoj bakterija koje uzrokuju karijes.

Uz ovo sve, voda je bez kalorija, pa će vam i linija biti zahvalna.

Savjet 2 – Pravilno perite zube

Pranje zuba je efikasno samo ako se izvodi pravilno.

Posvetite pažnju svakom zubu pojedinačno, čisteći ga sa prednje, zadnje i gornje strane laganim kružnim pokretima. Pranje zuba treba trajati 2-3 minuta, a izbjegavajte pokrete “kao rezanje testerom” i preveliki pritisak, jer time možete oštetiti zubnu gleđ i desni.

Preporučujemo korištenje mekanih do srednje mekanih četkica. One će najbolje ukloniti zubne naslage i ostatke hrane sa zuba, a i nisu toliko agresivne da oštete desni.

Isto tako, odaberite četkicu s manjom glavom, jer će ona lakše dohvatiti sve dijelove usta, uključujući i teže dostupne zadnje zube.

Savjet 3 – Redovno idite na kontrole

Redovne kontrole učiniće da na vrijeme uočite određene probleme koji se pojave i bez mnogo bola sačuvate zube zdravim. Poželjno je svakih pola godine otići na kontrolu kako bi se pratilo stanje i reagovalo pri prvim znakovima karijesa.

U našem specijalističkom centru, pregled je besplatan, pa sebi možete zakazati termin klikom ovdje.

Čak iako zubi izgledaju zdravo, moguće je da se negdje ispod desni krije kvar, što će zubar utvrditi rentgenskim snimanjem.

Savjet 4 – Izbjegavajte kiselo

Nije samo šećer opasan za zube, jer pića i hrana sa visokim sadržajem kiselina dovode do erozije zuba.

Ovdje se ubrajaju citrusi (limun, limeta i narandža) i pića sa ukusom cistrusa, gazirana pića (čak i ako su bez šećera), alkohol i kafa, a od hrane tu su još kisele salate, krastavci i paradajz.

Izbjegavajte kiselu hranu kako bi vaša zubna gleđ ostala neoštećena, a zubi jaki, a ako je već konzumirate, učinite to u kombinaciji sa hranom koja ima visok pH, kao što su jaja, sir, riža i sl. kako bi se dejstvo kiselina neutralisalo.

Čak i ako pijete limunadu, koristite slamku, kako kiselina iz limuna ne bi direktno dodirivala vaše zube.

Savjet 5 – Čistite zube zubnim koncem

Da bi održali besprijekornu oralnu higijenu, zubni konac je jednako važan kao i pranje zuba. Čak ni četkica s najtanjim vlaknima ne može doprijeti do svih mjesta na kojima se nakupljaju zubne naslage.

Kupite nekoliko paketa zubnog konca i imajte ih uvijek uz sebe.

U autu, u ladici, torbici ili na noćnom ormariću. Tako možete očistiti zube u bilo kojem trenutku.

Savjet 6 – Ne zaboravite da očistite i jezik

Čistite li i jezik kod pranja zuba? Vjerovali ili ne, ali ova mala rutina bi vam mogla pomoći i smanjiti odlaske kod stomatologa.

Bijeli jezik je glavni uzrok neugodnog zadaha i pogoduje razvoju bakterija. Čistite li ga redovno, uklanjate i bakterije u ustima, spriječavate nastanak karijesa, grlobolju, a i pozitivno ćete uticati na prohodnost sinusa.

U trgovinama zdrave hrane ili apotekama možete kupiti specijalne strugalice za jezik od plastike ili metala, a najbolje ga je očistiti ujutro na prazan želudac.
Savjet 7 – Redovno mijenjajte četkicu
Četkice su konstantno izložene vlazi i često se ne stignu osušiti između korištenja. Osim toga, u zavisnosti od pritiska, struktura vlakana može se narušiti i time smanjiti djelotvornost same četkice, pa se zato preporučuje zamjena četkice svaka tri mjeseca.
Ako ste preležali gripu, prehladu ili upaljeno grlo, preporučuje se da takođe zamijenite četkicu, iako je relativno nova, jer bakterije mogu opstati na vlažnoj površini četkice i time se možete ponovo razboliti.
Savjet 8 – Smanjite unos šećera
Izbjegavajte karamele i gumene bombone, jer slatka i ljepljiva hrana najviše utiču na razvoj karijesa. Ono što treba naglasiti je da ne sadrže samo slatkiši šećer, već se on krije u većini industrijske hrane, kao što je kečap, prelivi za salate, voćni jogurti, energetska pića itd.
Umjesto toga jedite mliječne proizvode bez dodanog šećera, jer su bogati kalcijumom koji jača zubnu gleđ.
Povrće je jako korisno, jer npr. luk sadrži sumporna jedinjenja koja pomažu u borbi protiv bakterija u ustima.

Konzumirajte što više svježeg voća i povrća, a ako baš ne možete da odolite slatkom, uzmite manju količinu datula ili suvo voće, koje je donekle zdrava alternativa klasičnim slatkišima.

Vaš zubar Kostadinović

Komentariši