O nama

Stomatološki – specijalistički centar „Kostadinović“ predstavlja savremeno opremljen stomatološki centar koji nudi sve usluge iz oblasti stomatologije na jednom mjestu.

Kontakt

Jovana Dučića 26, Banja Luka

+387 51 963 200

stom.kostadinovic@gmail.com

Top 10 zanimljivosti o zubima

Ovdje ćemo navesti top 10 zanimljivosti o zubima koje možda niste znali:

1. Gleđ je natvrđa materija u tijelu – njena je osnovna svrha da zaštiti ostatak zuba. Uglavnom se sastoji od kalcijuma i fosfata, poput vaših kostiju, ali je jača zbog specifičnih proteina i kristalita u njenom sastavu.

2. Iako su oboje bijeli, čvrsti i sadrže kalcijum, zubi nisu isto što i kosti. Za razliku od kostiju, zubi ne mogu da zarastu kada su oštećeni, iako su tvrđi.

3. Prema statistikama, do 35. godine, zubi se najviše gube zbog sportskih povreda, tuča i saobraćajnih nezgoda, a nakon 35. godine zbog parodontoze.

4. U vašim ustima se nalazi čak 300 vrsta bakterija, a najodgovornija za kvarenje zuba je Streptococcus mutans, koja razlaže šećer i drugu hranu u kiseline koje nagrizaju zube.

5. Znate li da se svi zubi formiraju prije rođenja, osim umnjaka koji nastaju u adolescenciji? Osnova trajnih zuba je prisutna već u prvim godinama naših života, ali tek kasnije izlaze iz desni.

6. Pljuvačka je jako bitna u očuvanju zuba, jer aktivno neutrališe kiseline koje napadaju zube. U toku života prosječan čovjek proizvede skoro 25.000 litara pljuvačke – dovoljno za bazen!

7. Mišići vilice su među najjačim u tijelu i mogu opteretiti zube sa 80 kg sile.

8. Prve četkice su korištene u staroj Kini i bile su izrađene od drveta i životinjske dlake, a prva plastična četkica sa vlaknima, slična današnjim, je predstavljena tek 1938. godine.

9. Zubni konac je dosta jak, pa je jedan zatvorenik u Zapadnoj Virdžiniji napravio konopac od njega i pobjegao iz zatvora 1994. godine.

10. Prema istorijskim zapisima, najstariji poznati “doktor za zube”, odnosno zubar bio je Egipćanin Hesi-ren koji je popravljao zube već 3.000 godine prije nove ere.

Vaš zubar Kostadinović

Komentariši