O nama

Stomatološki – specijalistički centar „Kostadinović“ predstavlja savremeno opremljen stomatološki centar koji nudi sve usluge iz oblasti stomatologije na jednom mjestu.

Kontakt

Jovana Dučića 26, Banja Luka

+387 51 963 200

stom.kostadinovic@gmail.com

Oralna hirurgija

Oralna hirurgija predstavlja granu stomatologije koja koja obuhvata razne hirurške zahvate u usnoj šupljini. Oralna hirurgija uključuje operacije kao što su vađenje zuba, uklanjanje lezija oko korijena zuba i hirurška korekcija gingivalnih i koštanih defekata. Ovi zahvati se najčešće rade u lokalnoj anesteziji.

Ova oblast stomatologije kod pacijenta obično izaziva nelagodnost i strah, a istina je da uz adekvatnu anesteziju i uputstva, kojih se pacijenti moraju pridržavati poslije intervencije, nelagodnost vezana za intervenciju i postoperativni oporavak, mogu biti svedene na minimum.

Neke od intervencija koje spadaju u oralnu hirurgiju su vađenje impaktiranog umnjaka, apikotomija korijena zuba, kao i razne intervencije na koštanom i mekom tkivu, koje obuhvataju i ugradnju implantata.

Vađenje (ekstrakcija) zuba

U situacijama kada zub ne  može da se zbrine na konzervativan način, predlaže se hirurško vađenje. Ova hirurška intervencija podrazumijeva bezbolno odvajanje zuba  iz zubne čašice i uklanjanje iz nje. Prije svakog vađenja zuba, sprejom ili gelom se anestezira gingiva. Na  taj način pacijent ne osjeća bol, a nekoliko minuta po anesteziranju se  zub vadi.

Vađenja umnjaka

Umnjaci niču neko vrijeme nakon svih ostalih zuba, tako da ponekad ostaju bez prostora, a zubi koji ne mogu da rastu nazivaju se impaktirani zubi.

Tada mogu vršiti pritisak na ostale zube i dovoditi do njihovog pomjeranja, sto je najčešći uzrok vađenja umnjaka.

Impaktirani i poluimpaktirani umnjaci su danas čest problem, savjetujemo i radimo njihovu hiruršku ekstrakciju preventivno da bi izbjegli veće probleme u budućnosti, a ukoliko su oni već prisutni savjetujemo što skorije vađenje takvih umnjaka.

Resekcija vrha korena (apikotomija)

Ova intervencija se primjenjuje kod zuba koje nije moguće sanirati konzervativnim liječenjem. Patološki proces najčešće nastaje nakon neadekvatne endodontske terapije ili neliječenja zuba ako je avitalan.

Apikotomija predstavlja hirurški zahvat kojim se  uklanja vrh korena zuba zajedno sa infekcijom na njemu. Sam postupak  podrazumijeva i obavezno liječenja kanala korena zuba, odakle se infekcija i prenijela na vrh korijena.

Sinus lift

Sinus lift predstavlja intervenciju gdje vršimo podizanje dna sinusne šupljine i postavljanje zamjene za kost, da bi se obezbijedio prostor za ugradnju implantata. Ovim zahvatom se značajno povećava uspješnost ugradnje implantata u tom području. Trauma za pacijenta kod ovakvih zahvata je minimalna.

Resekcija frenuluma

Kod djece ali i odraslih, resica (frenulum) može da uzrokuje dijastemu (prostor) između gornjih centralnih sjekutića zbog visokog pripoja. Iz istih razloga u donjoj  vilici zadebljani frenulum otežava odizanje jezika, a u nekim  situacijama i govor. Resekcija frenuluma predstavlja rutinski zahvat  koji se izvodi bezbolno, u lokalnoj anesteziji, bez ikakvog ožiljka po zarastanju.

Nivelacija koštanog grebena

Nivelacija grebena spada u preprotetski hirurški postupak gdje se uklanjaju koštane neravnine na vilici koje bi mogle da budu bolne po postavci proteze. Minimalno invazivnom hirurškom metodom se, pomoću specijalnih instrumenata, zaravnjuje koštana nepravilnost.

Ovakvim zahvatom proteza naliježe na gingivu, ne iritira je, niti prouzrokuje bolne senzacije.