O nama

Stomatološki – specijalistički centar „Kostadinović“ predstavlja savremeno opremljen stomatološki centar koji nudi sve usluge iz oblasti stomatologije na jednom mjestu.

Kontakt

Jovana Dučića 26, Banja Luka

+387 51 963 200

stom.kostadinovic@gmail.com

Ortodoncija

Ortopedija vilica ili ortodoncija je specijalistička grana stomatologije koja se bavi ispravljanjem nepravilnog položaja zuba i vilica, a kao krajnji rezultat ima uspostavljanje harmonije lica u cjelosti. Zubi na pogrešnom mjestu ili krivi zubi narušavaju estetiku i utiču na zdravlje usne šupljine.

Najčešće se ortodontska terapija sprovodi u dječijem ili adolescentnom uzrastu, ali moguće je i u bilo kom životnom dobu – ne postoji starosna granica.

Prije početka ortodontske terapije neophodno je izvršiti sveobuhvatnu analizu problema, jer su dijagnostika i analiza najbitniji dio terapije. Ona uključuje izradu gipsanih modela, fotografisanje i analizu snimaka.

Terapija fiksnim aparatom (fiksna proteza)

Danas je ona zlatni standard moderne ortodoncije. Sastoji se od popularnih „bravica“ koje se lijepe za zube i kroz koje prolazi žičani luk koji zapravo ispravlja zube.

Terapija fiksnim aparatom traje okvirno 18-24 mjeseca, a kontrolni pregledi se zakazuju  uglavnom na 3-6 sedmice.

Za dobar rezultat terapije od izuzetne važnosti je uredno održavanje aparata i zuba. Zdravi zubi i desni doprinose trajnosti i kvalitetu postignutih rezulatata.

Mobilni aparati (proteze za djecu)

Uspjeh ortodontske terapije u kojoj se koristi mobilni aparat zavisi od discipline pacijenta u poštovanju uputstva i redovnom nošenju aparata.

Oni su izuzetno efikasni, jer se njima mogu pomjerati i vilice i zubi. Često se propisuju u prvoj fazi ortodontske terapije do nicanja stalnih zuba, kada se nastavlja terapija fiksnim aparatom. Potrebno je nositi ih svakodnevno minimum 8 sati, a ukoliko imaju šaraf, pacijent ga mora redovno okretati, kako bi se zubni luk proširio i zubi pomjerali. Takođe je neophodno dobro ih prati i sušiti da se na njima ne bi zadržao kamenac.

Folije

Folije za ispravljanje zuba su komfornija alternativa fiksnim aparatima kod lakših slučajeva nepravilnog položaja zuba. One su praktično nevidljive, značajno komfornije i nose se 22-24 sata dnevno. Prilikom jela se skidaju, a peru se pastom četkicom, kao i zubi, poslije svakog obroka.

Folije se planiraju i izrađuju kompjuterski, na osnovu otisaka, i najčešće je potreban set od bar tri folije, a što je teži slučaj, više ih je potrebno. One nježno pomeraju zube, i kada jedna završi svoj dio terapije, potrebna je sljedeća. Softver simulira pomjeranje zuba i dijeli ga na broj potrebnih folija, od kojih svaka pomjera zub za 0,25-0,30mm.

Ipak, folije ne mogu da pomognu baš u svim slučajevima, pa je potrebno procjenu prepustiti ortodontu.