O nama

Stomatološki – specijalistički centar „Kostadinović“ predstavlja savremeno opremljen stomatološki centar koji nudi sve usluge iz oblasti stomatologije na jednom mjestu.

Kontakt

Jovana Dučića 26, Banja Luka

+387 51 963 200

stom.kostadinovic@gmail.com

Zubne krunice i savršen osmijeh u jednoj posjeti

Lijep osmijeh je ukras svakog lica i svako od nas ga želi, pa nedostatak zuba može negativno uticati na naše samopouzdanje.

Bez obzira o kojem se razlogu gubitka zuba radi, postoji rješenje za ovaj problem.

Postavljanje zubnih krunica i mostova je jedan od najčešćih stomatoloških zahvata u našem specijalističkom centru.

U ovom tekstu ćemo vam pojasniti funkciju krunica, kakve vrste krunica postoje, kao i koji je najjednostavniji način postavljanja.

Šta su to zubne krunice?

Zubna krunica je umjetna nadoknada zuba koja obuhvata njegov krunični dio, a veličinom i oblikom izgleda kao prirodni zub.

Izrađuje se kao pojedinačan protetski element koji ima zadatak da nadoknadi oštećeni ili izgubljeni dio krune zuba, ili kao dio mosta, kojim se dopunjava zubni luk sa jednim ili više izgubljenih zuba.

Kada se ugrađuju zubne krunice?

Zubne krunice se ugrađuju kada je obična plomba nedovoljna za dalje potpuno funkcionisanje zuba. To se obično dešava kod gubitka krunice, kod frakture (pucanja) zuba ili kada je veći dio zuba izgubljen zbog karijesa.

U slučaju da nedostaje krunica na samo jednom zubu, to može dovesti do drugih problema, kao što su nemogućnost pravilnog žvakanja hrane, preopterećenost susjednih zuba, parodontitisa i gingivitisa.

Pravilno izrađene krunice rekonstruišu cijeli zub, kako funkcionalno, tako i estetski, te se potpuno uklapaju u zubni niz.

Takođe, krunice se mogu ugraditi i kod devitalizovanih zuba (kada je izvađen živac), kao i kod zuba koji imaju velike nepravilnosti, u smislu oblika ili boje, koje se na ovaj način mogu potpuno korigovati.

Vrste keramičkih krunica

U zavisnosti od materijala od kojih se izrađuju razlikujemo:

  • metalokeramičke
  • krunice od cirkonijum-keramike i
  • krunice od staklo-keramike.

Sve opcije ispunjavaju svoju funkcionalnu svrhu, ali se bezmetalne krunice češće ugrađuju kada se zahtijeva besprijekorna estetika.

Metalokeramičke krunice

Kao što možete zaključiti iz njihovog imena, ove krunice se sastoje od metalnog i keramičkog dijela. Jezgro zuba je izrađeno od legure metala, na koju se nadograđuje dio od keramike.

Kod starih metalo-keramičkih krunica zbog lošeg sastava legure je dolazilo do oksidiranja usljed uticaja pljuvačke i otpuštanje oksida je prebojavalo desni u ljubičastu boju.

Takođe, zbog metalne osnove ove krunice slabije prelamaju svjetlost, pa zub ima “sivo-mat efekat”.

Uz nove materijale, ove krunice daju odličan estetski rezultat, bez ljubičastog ruba i sličnih problema.

Postupak izrade metalo-keramičke krunice uključuje brušenje zuba i uzimanje otiska, nakon čega se krunica izrađuje u zubotehničkoj laboratoriji.

Za metalokeramičke krunice je potrebno nešto dublje brušenje ispod ivice zubnog mesa, kada se uporedi sa bezmetalnom keramikom.

Bezmetalna keramika

Bezmetalne krunice (keramičke) su se zbog svojih osobina nametnule kao trenutno najbolji materijal za izradu protetskih radova, a u našoj ordinaciji radimo krunice od cirkonijum-keramike i staklo-keramike.

Cirkonijum keramika (odnosno cirkonijum-dioksid) je jedan od najmodernijih materijala i krunice od ove keramike su izuzetno čvrste i otporne, imaju veću biokompatibilnost od metalokeramičkih krunica (manja je mogućnost da pacijent ima alergijsku reakciju nakon ugradnje), a vijek trajanja uz pravilno održavanje im je praktično neograničen.

Površina nadoknade od bezmetalne keramike je izuzetno otporna na kiseline, nema mikropukotina u svojoj strukturi, čime se onemogućuje taloženje naslaga na površinu navlake i njihov negativan uticaj na desni.

Uklanjanje zubne supstance prilikom brušenja zuba za keramičke navlake je svedeno na minimum, odnosno uklanja se svega 0,5-1 mm, dok se prilikom brušenja za metalokeramiku uklanja 1,5-2mm, čime se značajno čuva zubno tkivo.

Staklo-keramičke ili litijum-disilikatne krunice su trenutno nešto najbolje što stomatologija nudi na polju nadoknade nedostajućih zuba i imaju za nijansu bolja estetska svojstva u odnosu na cirkonijum-keramiku.

Sa ovim krunicama postiže se mnogo prirodniji izgled zuba, savršeno uklapanje sa preostalim zubima pacijenta, providnost i idealno prelamanje svjetlosti, odlična tvrdoća i dugotrajnost rada.

Ovakve krunice se mogu raditi kako u prednjoj regiji vilica, tako i u bočnim regionima, a mogu se raditi i na implantatima.

Proces izrade keramičkih krunica

Uz pomoć CAD/CAM sistema, u našem stomatološkom specijalističkom centru u Banjaluci možete dobiti staklo-keramičke krunice u samo jednoj posjeti!

Izrada krunica se odvija u tri jednostavna koraka:

Nakon brušenja zuba u lokalnoj anesteziji, koristi se intraoralni skener kojim uzimamo digitalni otisak zuba u samo 5-6 minuta, a zatim se taj otisak učitava u poseban program gdje se dizajnira izgled krunice.

Korištenjem ovog softvera, pacijent odmah može vidjeti kako će krajnji rezultat izgledati.

Konačan dizajn se šalje na uređaj Sirona Cerec Omnicam MCXL koji u roku od 20 minuta izrađuje gotovu krunicu.

Ovakav proces omogućava veliku preciznost, tako da je izrađena krunica bolje prilagođena ležištu u poređenju sa klasičnim načinom izrade u zubotehničkoj laboratoriji.

Takođe, na ovaj način se ne mora bespotrebno čekati krunica, niti se mora nositi privremeni protetski rad, već odmah odlazite kući sa novim osmijehom.

Jedna od bitnih prednosti je da nema neugodnog uzimanja otiska zuba, jer se sve radi digitalno.

Ova tehnologija se koristi i kod izrade vinira, mostova i ostalih protetskih radova, gdje je potrebna preciznost i brzina izrade.

Imajući u vidu vrhunski efekat staklo-keramičkih krunica i trajnost, troškovi njene ugradnje su dugoročno isplativa investicija, a u cijena jedne krunice u našem centru je 500 KM.

Krunice od bezmetalne keramike su u potpunosti preuzele primat u odnosu na krunice sa metalnom osnovom.

Iako su metalokeramičke krune dosta popularne, prvenstveni razlog za to je finansijske prirode, dok je sve ostalo na strani bezmetalne keramike.

Komentariši