O nama

Stomatološki – specijalistički centar „Kostadinović“ predstavlja savremeno opremljen stomatološki centar koji nudi sve usluge iz oblasti stomatologije na jednom mjestu.

Kontakt

Jovana Dučića 26, Banja Luka

+387 51 963 200

stom.kostadinovic@gmail.com

Karijes – kako nastaje i kako se liječi

Koliko često samo čujemo tu riječ karijes?  Tu neugodnu riječ koja asocira na bol i koja uvijek donosi samo probleme.

U ovom tekstu, pokazaćemo vam šta sve možete učiniti da ga spriječite, te kako i zašto se ova dosadna pojava zapravo i javlja.

Šta je uopšte karijes?

Karijes najkraće rečeno predstavlja oštećenje tvrdih zubnih tkiva, odnosno dentina. Gotovo uvijek počinje na površini zuba i to razgradnjom zubne gleđi, te zatim prodire u dubinu i širinu zahvatajući ostale strukture zubnog tkiva.

Ova bolest zuba je vrlo agresivna, pa ako se na vrijeme ne primijeti i ne liječi, može dovesti do propadanja kompletnog zuba.

Kako nastaje karijes?

Karijes imaju i djeca i odrasle osobe, a razloga zbog kojih nastaje zaista je mnogo.  U svakom slučaju, kako bi djelovali preventivno, vrlo je važno redovno održavati oralnu higijenu i posjećivati stomatologa.

Takođe pažnju treba obratiti i na hranu koju jedemo, koja je jedan od bitnih faktora koji direktno utiču na dentalno zdravlje.

U prvoj fazi nastanka karijes je vidljiv kao bijela mrlja koja zahvata samo površinski sloj gleđi i nema značajne simptome. Ukoliko se u toj fazi ne primjeti i sanira, karijes dalje prodire kroz gleđ i ulazi u dentin.

Tada se širi mnogo brže nego na zubnoj gleđi i zub postaje osjetljiv na slatku, toplu i hladnu hranu ili piće. Zub koji je zahvaćen karijesom ne može se regenerisati, već je potrebno oštećeno tkivo ukloniti i dopuniti materijalima kao što je kompozit, odnosno bijela plomba.

Glavni krivac za stvaranje karijesa su bakterije, ali tu si i neke druge stvari kao što su kiseline i ugljeni hidrati. Naime, bakterije iz usne šupljine se nakupljaju na gleđnoj površini zuba i formiraju bakterijski sloj koji se naziva plak.

Te bakterije razgrađuju ugljene hidrate pri čemu nastaju kiseline, koje počinju nagrizati gleđ i prodirati sve dublje u zubno tkivo ispod gleđi i dentina. Zbog oštećene zubne gleđi, zubi gube kalcijum i fosfor, dva najvažnija minerala od kojih su građeni.

Tako počinje proces kvarenja, odnosno oštećenja zuba, što dugoročno dovodi do karijesa.

Kako ga uopšte spriječiti i kako se liječi?

Ubjedljivo najbolji i najjefikasniji način su redovna, ali i pravilna oralna higijena, kao i zdrava ishrana. Ona puna vitamina i minerala. Ništa bez njih.

Ako vodite računa o tome koliko puta dnevno perete zube i koju hranu konzumirate, velike su šanse da će vas karijes zaobići, a ako uz sve to, ubacite i posjetu stomatologu barem jednom u pola godine, možete biti potpuno mirni.

Drugi dobar način je kontrola. Zadržavanjem plaka na površini zuba dolazi do razvoja karijesa, a upravo je to ono što želimo spriječiti. Na zubima postoje mjesta gdje se plak najčešće stvara i zadržava.

Njegova kontrola i uklanjanje mogući su kako u ordinaciji tako i od strane samog pojedinca. Da bi rezultati bili dugotrajniji, neophodna je i upotreba vodica za ispiranje usta sa hlorheksidinom.

Borba protiv karijesa isto tako zahtijeva povećanje unosa vitamina topivih u mastima i minerala. Ishrana bogata povrćem, posebno zelenim lisnatim povrćem i hrana bogata zdravim masnoćama, kao što su kokosovo ulje i avokado (u kombinaciji s orašastim voćem i sjemenkama) čine idealnu ishranu protiv karijesa.

Preventiva je jako bitna kod karijesa, jer ako se zub dovede u krajnji stadijum propadanja, potrebni su implantološki i protetski zahvati, koji su znatno skuplji od plombi.

Kako da znam da li imam karijes?

Najčešći simptomi su bol, jača osjetljivost zuba na toplo i hladno, kao i na slatku hranu koji nas upozoravaju da nešto nije u redu sa zubima. Ti simptomi se javljaju tek kada je karijes prošao gleđ i došao do dentina.

Na početku nastanka karijesa pacijent nema nikakve osjetne simptome. Razlog zbog kojeg simptomi nisu uočljivi odmah na početku, je taj što mjesto nastanka karijesa nema živaca, pa karijes ne može uzrokovati bol.

S vremenom može rasti osjetljivost na slatko ili hladno ili se spontano pojavljivati bez nekog posebnog razloga, te je tada potrebno odmah posjetiti stomatologa koji će ukloniti propali dio zuba i izliječiti ga zubnim ispunom odnosno plombom.

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja ili sumnjate u nastanak karijesa, obavezno se javite svom stomatologu na vrijeme.

Komentariši