Skip to main content

Zubar banjaluka 2019 12

Terapija laserom

Terapija laserom predstavlja jedan inovativan oblik dentalne medicine koji omogućava najbezbolnije zahvate i moguće terapije sa minimalnim postoperativnim komplikacijama.

U našem stomatološkom specijalističkom centru Kostadinović vršimo laserske tretmane pomoću najmodernijih laserskih aparata.

Brojne su prednosti korištenja terapije laserom, a usluge koje vam nudimo su:

 • Parodontoloske terapije
 • Produženja kliničke krune zuba
 • Apikotomije
 • Frenulekotmije
 • Terapije periimplantitisa
 • Gingivektomije
 • Izbjeljivanje zuba
 • Pomoc pri lijecenju afti i herpesa
 • Hirurgije mekih tkiva (gingivoplasikta)
 • Dezinfekcija kanala korijena zuba

  Afte, analgezija, absces, hemostaza, produženje kliničke krune zuba, sterilizacija kanala korijena-endodoncija, fibromi, fistule, frenulektomija, gingivoplastika, herpes labialis, hipersenzitivni dentin, periodontitis, periimplantitis, izbjeljivanje zuba, otvaranje gingivalnog sulkusa… Ovo su samo neke od indikacija (ima ih oko 40) za primjenu lasera za meka tkiva.

  Laseri i laserska tehnologija se danas koriste u brojnim medicinskim i stomatološkim indikacijama.

  Efekat lasera na meka tkiva obezbjeđuje manje invazivnu, hirurgiju bez krvi, minimum postoperativnih komplikacija i intervenciju bez bola. Klinička istraživanja su potvrdila da postoje razlike u reakciji tkiva u zavisnosti da li je incizija u mekom tkivu urađena skalpelom ili laserom. Naime, poslije upotrebe lasera uočeno je brže zarastanje i značajno manji ožiljak, redukcija postoperativnog bola i znatna ušteda vremena.

  Primjena lasera u endodontskoj terapiji vezana je prije svega za kanalsku terapiju i u određenim slučajevima se koristi kod endodontskih hirurških zahvata (apikotomija). Naravno, najvažnija uloga laserskog zraka je u sterilizaciji očišćenog i obrađenog kanala korjena odnosno u sterilizaciji parakanalnog sloja zidova kanala.

  Poslije adekvatne preparacije u kanal se unosi tanko optičko (kvarcno) vlakno (300-350µm) koje omogućava da svjetlosni zrak prodre u dentinske zidove i druge akcesorne kanale (do 150µm) i “uništi” zaostale bakterije. Poslije primjene lasera čak i kod velikih periapeksnih lezija nisu uočeni bolni simptomi niti komplikacije poslije endodontskog zahvata.

  U poređenju s tradicionalnim metodama i hirurškim uređajima, laseri su nježniji, predvidljiviji te u mnogim slučajevima bezbolni i bez primjene lokalnog anestetika. Liječenje i oporavak pacijenta traju kraće i manje su neugodni. Laser predstavlja evoluciju u dentalnoj medicini i podrška je standardnim stomatološkim procedurama.