O nama

Stomatološki – specijalistički centar „Kostadinović“ predstavlja savremeno opremljen stomatološki centar koji nudi sve usluge iz oblasti stomatologije na jednom mjestu.

Kontakt

Jovana Dučića 26, Banja Luka

+387 51 963 200

stom.kostadinovic@gmail.com

Vađenje zuba pod upalom

Zub pod upalom je jedan od češćih razloga zbog kojeg nam se pacijenti obraćaju, a kao i kod većine ostalih stomatoloških tegoba, veoma je važno da se blagovremeno interveniše, kako ne bi došlo do većih posljedica po zdravlje.

Uz strpljenje zubara, pacijentovo razumijevanje koraka uključenih u ovu proceduru, provođenje pripreme prije zahvata i njegu nakon zahvata, liječenje zuba pod upalom je znatno manje traumatično.

U ovom tekstu ćemo objasniti zašto do upale dolazi, kako se liječi i kada se zub mora vaditi.

Uzrok upale

Unutar svakog zuba nalazi se kanal i meko tkivo, ispunjeno sitnim krvnim sudovima i živcima, koji služe za ishranu zuba i njegov osjećaj bola.

Kada zbog neliječenog karijesa ili pukotine u zubu bakterije iz usta dospiju u unutrašnjost zuba, nastaje upalni proces.

U slučaju da ovaj proces potraje, bakterije sve dublje razaraju tkivo, zbog čega nastaje gnojna kesica koja se naziva apsces zuba.

Simptomi su, u početnoj fazi, bol u toku žvakanja i osjetljivost na toplo ili hladno, u sljedećoj fazi javlja se jaka pulsirajuća bol i oticanje zubnog mesa, a kod jačih upala dolazi do izobličenja lica i povišene temperature.

Apsces zuba koji se ne liječi može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, pa čak i onih opasnih po život, jer se ova infekcija može prenijeti i na druge organe, pa ga nikako ne zanemarujte!

 

Postoji više načina liječenja ovog stanja, a vađenje zuba je zadnja opcija, koju primjenjujemo tek kada sve prethodne procedure nisu dale rezultat.

Prvo ćemo pokušati da zub bušenjem otvorimo i očistimo unutrašnjost zuba pomoću tankih iglica i tečnosti za dezinfekciju, kako bi se zub oslobodio gnojnog sadržaja, odnosno bezbolnim endodontskim tretmanom.

Pored ovoga, postoji mogućnost da se hiruruški napravi rez u zubnom mesu, kako bi se zub oslobodio pritiska gnojne kesice i obično nakon ove intervencije pacijenti osjete znatno popuštanje bola.

Ako se nakon ovog tretmana bol nastavi, radi se mala operacija koji se naziva apikotomija zuba.

Tu se radi o hirurškom uklanjanju vrha korijena zuba koji je zahvaćen upalom zajedno sa upaljenim tkivom.

Iako zvuči strašno, ova procedura se radi u lokalnoj anesteziji i potpuno je bezbolna.

Kada se vade zubi?

Ako nijedna od ovih intervencija ne daje rezultate ili ako je upala toliko jaka, tako da ne postoji mogućnost da se one izvedu, zub se mora izvaditi.

Zub se takođe vadi ako je toliko oštećen da se ne može sanirati plombom, ako je raskliman usljed parodontoze ili ako je došlo do težeg preloma korijena zuba.

Kod slučaja zuba po upalom, najčešće prepisujemo antibiotike koji će smiriti upalu, nakon čega se vrši vađenje zuba odnosno ekstrakcija.

Nemojte čekati da upala prođe sama od sebe ili uz pomoć „narodnih“ lijekova, nego odmah otiđite u stomatološku ordinaciju!

Naše radno vrijeme je od 8.00 ujutro do 20.00 naveče svaki radni dan, kontaktirajte nas i potrudićemo se da vam nađemo termin u kojem možemo odmah pogledati o kakvom slučaju upale je riječ.

Često možemo čuti da se zub pod upalom nikada ne vadi, nego se čeka da se smiri upala, ali to nije uvijek tako, jer kada postoji mogućnost širenja infekcije prema vratu ili grudnom košu, tkivo oko zuba se mora brzo osloboditi gnoja, tako da se pristupa hitnom vađenju zuba.

Procedura vađenja zuba

Znamo da zvuči strašno, ali zub se danas može relativno lako izvaditi bez bola i neugodnosti, a najlošija stvar u cijeloj priči je što ćete ostati bez zuba koji bi trebalo da vam služi cijeli život.

Prije vađenja zuba, pogledaćemo snimak zuba i utvrditi koji pristup bi bio najbolji za vaš slučaj, te ćemo vas pitati o vašem zdravstvenom stanju i lijekovima koje uzimate, da ne bi došlo do nekakve reakcije na anesteziju.

Nakon toga ćete dobiti lokalnu anesteziju, koja će postići puni efekat nakon 15 minuta, a traje od 2 do 4 sata nakon zahvata.

Postoje dva tipa vađenja (ekstracije) zuba, a to su jednostavno vađenje i hirurško vađenje.

Jednostavno vađenje zuba je postupak uklanjanja zuba iz vilice kada se on nalazi iznad linije desni i može se izvaditi zubarskim kliještima.

Hirurško vađenje zuba je složeniji postupak, koji se radi kada je zub polomljen ili urastao, te se ne vidi iznad linije desni, pa hirurg mora da napravi mali rez u zubnom mesu, kako bi izvadio problematični zub.

Većina zahvata koje smo radili je završena u roku do 15 minuta, ali potrebno je da još neko vrijeme provedete u ordinaciji, kako bi se saniralo krvarenje i kako bismo se uvjerili da je zahvat prošao uredno.

Možete osjetiti samo blagi pritisak prilikom vađenja, ali bol sigurno ne.

Savjeti za oporavak nakon vađenja zuba

Iako je ova procedura znatno modernizovana i bezbolna, preporučujemo da na dan zahvata izostanete sa posla ili škole, a da vaše dnevne obaveze preuzme neko drugi, jer je vama najbitniji odmor.

Otok i neugodnost obično prolaze za 3-4 dana, a potpun oporavak traje nekoliko sedmica.

Tokom oporavka, jako je bitno da koristite hladnu oblogu (ne ledenu) kako biste smanjili mogućnost otoka i modrica, da jedete mekanu hranu (riža, tjestenina i sl.) te da žvaćete hranu na suprotnu stranu od one gdje je izvršeno vađenje zuba.

Pored ovoga, nemojte sisati krv iz rane, nemojte ispirati usta slanom vodom, a u slučaju bolova uzmite lijekove koje vam prepišemo.

U slučaju povišene temperature ili velikog otoka, obavezno nas kontaktirajte.

Na kraju, želimo napomenuti da se ovaj problem neće dešavati ako održavate dobru oralnu higijenu, jedete manje hrane sa visokim sadržajem šećera, te redovno posjećujete svog zubara na svakih 6 mjeseci, a u našem stomatološkom specijalističkom centru u Banjaluci pregledi su besplatni.

Komentariši