O nama

Stomatološki – specijalistički centar „Kostadinović“ predstavlja savremeno opremljen stomatološki centar koji nudi sve usluge iz oblasti stomatologije na jednom mjestu.

Kontakt

Jovana Dučića 26, Banja Luka

+387 51 963 200

stom.kostadinovic@gmail.com

Sve što trebate znati o zubnom kamencu

Zubni kamenac je jedan od glavnih faktora kvarenja i propadanja zuba, te bolesti desni.

Javlja se kod gotovo svake osobe, a više problema sa njim imaju pacijenti sa slabijom oralnom higijenom, sa stisnutim zubima, zbog čega je onemogućeno pravilno pranje, sa nekorektno postavljenim protetskim radovima ili nekvalitetnim i istrošenim plombama u blizini zubnog mesa.

U stvaranju kamenca ulogu igra i genetska predispozicija, pa se zubni kamenac stvara i kod osoba koje vode računa o oralnoj higijeni.

Iako same naslage zubnog kamenca ne bole i ova pojava se više se smatra estetskim problemom, njegovo taloženje uopšte nije bezopasno i u krajnjem stadijumu može dovesti i do ispadanja zuba!

U ovom tekstu ćemo objasniti kako kamenac nastaje, kako usporiti njegovo stvaranje, te pogledati koje su to metode za uklanjanje kamenca.

Šta je to zubni kamenac?

Zubni kamenac su tvrde naslage koje nastaju na spoju zuba i desni, koje nastaju mineralizacijom naslaga hrane.

Već pola sata nakon jela dolazi do početka procesa kalcifikacije naslaga hrane na zubima, koje nazivamo zubni plak.

Pod uticajem vlažne i tople sredine usne šupljine, dolazi do razlaganja mekanog zubnog plaka i uz minerale koji se nalaze u sastavu pljuvačke, on prelazi u tvrde naslage, koje se više ne mogu ukloniti četkicom i pastom.

Ova pojava je posebno izražena kod konzumacije slatkiša, jer su oni prepuni šećera, odnosno ugljenih hidrata, a takođe su ljepljivi, zbog čega se lako zadržavaju na zubima, pogotovo u međuzubnom prostoru.

Konzumacija kafe, gaziranih pića i pušenje dovode do prebojenja zuba i kamenca, pa on poprima žućkastu boju.

Kako zubni kamenac utiče na zube?

Zubni kamenac sadrži preko 600 vrsta bakterija, koje svojim djelovanjem proizvode razne kiseline i toksine, koji ne samo da razaraju strukturu zubne gleđi, nego dovode do štetnog uticaja na zubno meso i uzrokuju čitav niz vezanih oboljenja kao što su karijes, gingivitis i parodontoza.

Pod pritiskom kamenca, zubno meso se počinje crveniti i povlačiti.

Ako se upaljeno zubno meso ne oslobodi zubnog kamenca, zbog pojačanog djelovanja bakterija, dolazi do jakog crvenila, krvarenja i pojave gingivalnih džepova.

Dakle kamenac ne nastaje samo na spoju zuba i desni, nego se može spustiti prema korijenu zuba i poprimiti crno-sivu boju.

Zbog nastanka ovakvog kamenca dolazi do resorpcije kosti, parodontoze, odnosno razaranja strukture koja drži zub u vilici, pa se on rasklima i na kraju ispadne.

Povećani broj bakterija ne utiče samo na zube, već može negativno uticati na cjelokupno zdravlje organizma.

Pored navedenih pojava, naslage kamenca dovode i do neprijatnog zadaha, budući da su nusproizvodi aktivnosti bakterija razna isparenja.

Kako očistiti zubni kamenac?

Odmah na početku da naglasimo da nikakve „kućne“ metode neće uspješno ukloniti kamenac, šta god pisali pojedini portali.

Razne smjese sode bikarbone, limuna, jagoda i drugih namirnica, ne samo da neće ukloniti kamenac, nego će abrazivnim djelovanjem oštetiti zubnu gleđ i iritirati desni, a šećer iz voća je idealna podloga za bakterije.

Jedino pravo rješenje je profesionalno čišćenje kamenca u stomatološkoj ordinaciji, uz pomoć ultrazvučnog aparata, kojim čistimo sve zubne površine, a posebno one koje su često zanemaruju u toku svakodnevnog pranja.

Ovaj postupak je apsolutno bezbolan i traje 15-20 minuta, a nakon uklanjanja naslaga pomoću aparata, vršimo poliranje zuba, jer je glatka površina zuba manje podložna stvaranju kamenca.

Nemojte da vas uplaši slika crvenih desni nakon tretmana, jer ukoliko su naslage bile obimnije, postoji mogućnost da desni budu osjetljive, povučene i crvene par dana nakon tretmana, ali ubrzo se vraćaju u prirodni položaj, a zubi ostaju čisti i sjajni.

Ne postoji neko pravilo kada se kamenac vraća, kod nekih naših pacijenata je to već za 2 mjeseca, a kod drugih može proći i godinu dana do sljedećeg tretmana.

Prevencija stvaranja zubnog kamenca

Iako se kamenac neminovno stvara, možemo učiniti par stvari kako bi se ovaj proces usporio.

Prvo treba korigovati prehrambene navike, smanjiti konzumaciju slatkih namirnica, čokolade, keksa, gumenih bombona i sl.

Posvetiti više pažnje oralnoj higijeni – prati zube najmanje 2 puta dnevno sa kvalitetnom ručnom ili još bolje električnom četkicom i zubnom pastom sa fluorom.

Koristiti jednom dnevno zubni konac za čišćenje prostora između zuba i ispirati zube posebnim vodicama.

Prestanite pušiti i smanjite unos gaziranih pića, jer doprinose nastanku kamenca, karijesa i drugih oboljenja.

Posjete stomatologu

Da bi spriječili nastanak kamenca, potrebno je da, pored redovne higijene, redovno posjećujete stomatologa.

U našem specijalističkom stomatološkom centru, pregledi su besplatni, a uz redovnu kontrolu i čišćenje kamenca, možete dugoročno sačuvati zdravlje zuba.

Kontaktirajte nas i sigurni smo da ćemo vam pomoći da imate blistav osmijeh.

Komentariši