O nama

Stomatološki – specijalistički centar „Kostadinović“ predstavlja savremeno opremljen stomatološki centar koji nudi sve usluge iz oblasti stomatologije na jednom mjestu.

Kontakt

Jovana Dučića 26, Banja Luka

+387 51 963 200

stom.kostadinovic@gmail.com

Savjeti za održavanje implantata

Iako su implantati među najboljim rješenjima za nedostatak zuba koje nudi moderna stomatologija, njihovom ugradnjom se posao ne završava, jer da bi dugo potrajali neophodna je odgovarajuća njega.

Nakon ugradnje, jedna grupa pacijenata ih zaobilazi kod pranja, iz straha da ih ne bi oštetili, dok ih drugi pretjerano čiste, a oba ova pristupa mogu napraviti probleme.

Sam implantat je jako otporan na propadanje, ali kako je vezan za zubno meso i kost, u slučaju loše oralne higijene dolazi do slabljenja tkiva i kosti i time do njegovog klimanja ili ispadanja.

Održavanje implantata i prirodnih zuba se ne razlikuje previše, ali postoje stvari na koje treba obratiti pažnju, pa ćemo prvo pogledati koje su to razlike između njih.

Razlike između implantata i prirodnih zuba

Dentalni implantati se posljednjih godina masovno ugrađuju, zbog niza prednosti: imaju izgled prirodnog zuba, funkcija žvakanja je praktično identična, čuva se sklad linija lica, dugotrajni su, a sve to prati visoka stopa uspješnosti ugradnje.

Pored očigledne razlike u vrsti materijala, razlikuje se i oblik dijela zuba koji je ispod krunice, jer prirodni zubi imaju veći broj korijenova, dok implantati imaju samo jedan „korijen“, odnosno vijak od titanijuma.

Ova razlika je posebno primjetna kod ugradnje u zadnjem dijelu vilice, jer bočni zubi imaju dva ili tri korijena, koje se kod ugradnje implantata mijenjaju sa samo jednim vijkom.

Kako krunice na implantatima imaju manji obim pri korijenu od prirodnih zuba, obično pacijenti imaju osjećaj većeg razmaka između implantata i susjednog prirodnog zuba.

 

Pored većeg razmaka, obično je visina vilične kosti na mjestu ugradnje implantata niža od one ispod prirodnih zuba, zbog čega pacijenti sa ugrađenim implantatom imaju veći rizik od karijesa kod susjednih prirodnih zuba.

Savjeti za održavanje zuba

Primarni cilj kod provođenja oralne higijene je da „temelj“ implantata, a to je vilična kost i zubno meso, ostane u zdravom stanju.

U prostoru između zubnog mesa i implantata se gomilaju ostaci hrane i bakterije.

Ove naslage se poslije nekog vremena pretvaraju u tvrde naslage, odnosno kamenac, a nakupljene bakterije izazivaju parodontalne infekcije, kao i kod prirodnih zuba.

Kada nastanu tvrde naslage, kućnim pranjem zuba ih više ne možete ukloniti, već je potrebno profesionalno čišćenje u ordinaciji.

U slučaju neredovnog i nepravilnog održavanja higijene, može doći do upale tkiva za koje je vezan implantat, koja se naziva periimplantitis.

 

 

Ovo stanje ima više faza: na početku je nešto povećana osjetljivost zubnog mesa, zatim dolazi do crvenila i blagog otoka i povlačenja desni.

U sljedećoj fazi se može javiti krvarenje, a zadnja faza je kada oslabi veza implantata i kosti i dolazi do klimanja ili ispadanja implantata.

Kako se ovo ne bi desilo, potrebna je posvećenost u održavanju oralne higijene i redovne kontrole kod stomatologa.

Sredstva za održavanje higijene

Četkice za pranje zuba

Istraživanja su pokazala da električne četkice temeljnije čiste zube, jer proizvode više pokreta u istom vremenu, kada se uporede sa klasičnim četkicama.

Za koju god opciju da se odlučite, gledajte da birate mekana vlakna koja ne iritiraju zubno meso i da detaljno perete zube minimalno dva minuta.

Tuševi za zube

U zadnje vrijeme sve su popularniji tuševi za zube.

Radi se o uređajima koji služe za oralnu njegu prostora između zuba i u prvom redu za borbu protiv parodontoze.

Uz pomoć vode pod visokim pritiskom se ispiraju ostaci hrane, plak i bakterije, a posebno je pogodan za osobe koje imaju osjetljive desni koje krvare.

 

Čišćenje sa tušem za zube je brže i efikasnije od čišćenja zubnim koncem i manje iritira zubno tkivo, ali sa cijenama koje počinju od oko 200 KM, tuševi nisu dostupni baš svima.

Interdentalne četkice i zubni konac

Ove četkice su povoljan, a siguran način da detaljno očistite zubno meso oko implantata, jer mogu da dopru do teško dostupnih mjesta, npr. iza zadnjih zuba.

Takođe, prije svakog pranja zuba odradite čišćenje zuba koncem, a posebno se zadržite oko implantata. Kod korištenja konca vodite računa da ne budete pregrubi, jer možete iritirati desni.

Vodica za usta

Kao završni korak kod pranja zuba, preporučujemo upotrebu vodica za ispiranje usta. Nakon što zube detaljno operemo i očistimo prostor između zuba, vodica je zadužena da neutrališe posljednje sitne ostatke naslaga i dezinfikuje kompletnu usnu duplju.

Komentariši