O nama

Stomatološki – specijalistički centar „Kostadinović“ predstavlja savremeno opremljen stomatološki centar koji nudi sve usluge iz oblasti stomatologije na jednom mjestu.

Kontakt

Jovana Dučića 26, Banja Luka

+387 51 963 200

stom.kostadinovic@gmail.com

Nadoknadite izgubljene zube, jer…

Nedostatak zuba nije samo estetski problem, već može prouzrokovati čitav niz tegoba za organizam, koje zahtijevaju dugotrajno i skupo liječenje, pa ćemo vam u ovom tekstu pojasniti zašto je važno da nadoknadite sve izgubljene zube.

Pun zubni niz je glavni preduslov za dobru estetiku i fukciju kompletnog sistema organa za žvakanje.

Veza zuba i vilične kosti nije fiksna, već se zubi uvijek pomjeraju, a da bi se njihovo kretanje ograničilo, svaki zub ima svoj par sa suprotne strane vilice i oslonac u susjednim zubima.

Kada kažemo da svaki zub ima pravilan kontakt sa svojim parom u suprotnoj vilici, to se zove normalna okulzija.

Često nam pacijenti dolaze sa zahtjevom da im nadoknadimo samo prednje zube, riječima „da ne hodam krezav“, ali nedostatak bočnih zuba može napraviti dugoročno veće probleme, jer se više koriste u toku žvakanja.

Kada bočni zub nedostaje, susjedni zubi teže da se nagnu ka praznom prostoru, jer ih sile u toku procesa žvakanja okreću u tom smjeru, iz razloga što na toj bočnoj strani zuba više nemaju oslonac.

Zbog ovoga se zubi krive, nastaju parodontalni džepovi, zubi se više troše, jer jednostavno nije predviđeno da trpe takvo opterećenje.

U slučaju da nedostaje više bočnih zuba, ovaj problem se drastično usložnjava.

Prednji zubi imaju samo funkciju otkidanja hrane, dok bočni služe za ustinjavanje hrane.

Obratite pažnju koliko vremena traje zagriz jednog zalogaja hrane, a koliko žvakanje – žvakanje traje bar 5 puta duže, zbog čega bočni zubi i imaju svoj oblik koji im omogućava da podnesu ove sile.

Kada bočni zubi nedostaju, njihovu funkciju žvakanja preuzimaju prednji zubi, koji svojim oblikom jednostavno nisu predviđeni za ovaj zadatak.

Ukoliko se žvakanje prednjim zubima nastavi duži vremenski period, oni se postepeno krive prema naprijed, pa nastaje karakterističan lepezasti raspored prednjih zuba, zbog čega su oni podložniji lomu i ispadanju.

 

 

Pored funkcionalnih smetnji, ovakav raspored zuba uzrokuje i estetski problem, jer su zubi jako istureni, pa usne ne mogu da se pravilno spoje, odnosno osoba počinje da diše isključivo na usta.

Iz ovog razloga nema zagrijavanja i filtracije vazduha, kao kada se diše normalno na nos, pa su osobe sa ovim problemom podložnije raznim upalama grla, virusima i sl.

Kvalitet žvakanja nije isti kao kod bočnih zuba, zbog čega se želudac više napreže, što dovodi do gorušice, povišenog nivoa želučane kiseline i drugih probavnih smetnji.

Pored navedenih problema, nedostatak bočnog zuba pravi problem i suprotnoj vilici.

Kao što smo već rekli, svaki zub ima svoj par u suprotnoj vilici, pa ako jedan zub nedostaje, zub iz suprotne vilice teži da popuni prazan prostor, pa dolazi do njegovog izduživanja, zbog čega susjedni zubi trpe drugačije opterećenje itd.

Iz ovoga možete vidjeti da nedostatak jednog zuba, može ugroziti 4-5 zdravih zuba, pa je iz tog razloga jako važno da ih nadoknadite.

Iz ovog začaranog kruga se jedino izlazi tako što se na mjesto izgubljenog zuba ugrađuje umjetna nadoknada, a današnja stomatologija nudi širok spektar protetskih rješenja, koja mogu kvalitetno zamijeniti prirodni zub.

Kao rješenje za koje se najčešće odlučuju naši pacijenti, ističu se implantati, ali i pored njih, u mogućnosti smo da uradimo i druge protetske radove, kao što su zubne proteze, mostovi, krunice itd.

Nemojte odlagati rješenje svog problema bezubosti, već se najavite za besplatan pregled u našem stomatološkom specijalističkom centru, svaki radni dan od 08.00 do 20.00 časova.

Komentariši