O nama

Stomatološki – specijalistički centar „Kostadinović“ predstavlja savremeno opremljen stomatološki centar koji nudi sve usluge iz oblasti stomatologije na jednom mjestu.

Kontakt

Jovana Dučića 26, Banja Luka

+387 51 963 200

stom.kostadinovic@gmail.com

Krvarenje desni – uzroci, način nastanka i liječenje

Desni mogu krvariti iz više razloga – povrede, neadekvatne plombe koja iritira desni, sistemskim oboljenjima, upotrebom lijekova, iritacijom stranih tijela i slično, ali onaj najvažniji je upala odnosno inflamacija koja nastaje zbog bakterija iz zubnog plaka.

Inflamacija nastaje pod uticajem zubnog plaka koji se akumulira uz rub desni. Postoje plak predilekciona mjesta, odnosno ona mjesta koja su najpodložnija nakupljanju plaka. To su mjesta koja nisu izložena samočišćenju i spiranju pljuvačke – fisure, jamice, dio zuba uz rub desni i dio između zuba.

Na tvrdim zubnim tkivima plak uzorkuje karijes, a na mekim gingivitis – upalu. Plak pod uticajem minerala iz pljuvačke postaje čvrst i tako nastaje zubni kamenac. Kamenac pritišće desni, dovodi do povlačenja i ogoljavanja korjenova zuba.

Ovakve desni, koje su iritirane, upaljene i pod pritiskom, obavezno krvare, kod nekih pacijenata i spontano a uglavnom na četkanje zuba.

Ovo je stanje koje prethodi parodontopatiji. Važno je istaći da je gingivitis reverzibilan, odnosno da se može spriječiti i izliječiti i tako prevenirati nastanak ozbiljnog oboljenja – parodontopatije.

Koji su simptomi koje pacijent osjeti?

Pacijent se obično javlja zbog krvarenja. Ginigvitis ne boli, pa je to još jedna nepovoljna činjenica jer se pacijent neće tako brzo javiti na pregled. Tek kada desni jako počnu krvariti, po pravilu pacijent dolazi u ordinaciju, i vrlo često je nažalost kasno, jer je obično u tom stadijumu već nastupila parodontopatija.

Krvarenje se uglavnom dešava pri četkanju – vlakna četkice ma koliko nježna i gusta bila, iritiraju upaljene desni i neizbježno je da one krvare. Zato je bitno otkloniti uzrok nastanka upale, a to je zubni plak.

Plak se uklanja pravilnom tehnikom četkanja, nježnim kružnim pokretima pod uglom od 45 stepeni, gdje se zalazi ispod desni i remeti biofilm i ovog područja.

Ukoliko se na zubima formirao i kamenac, njega je neophodno ultrazvučno otkloniti, jer se on ne može ukloniti samo četkanjem.

Nakon ultrazvučnog uklanjanja kamenca i poliranja zuba, moguće je da desni budu osjetljive narednih par dana, naročito ako je upala bila izraženija.

To je normalna pojava i ona se povlači narednih nekoliko dana, kada desni popune prostor koji je ispunjavao kamenac.

Još jedan od čestih simptoma na koje se pacijent žali jeste zadah iz usta. Zadah je pojava koja sigurno prati zapaljenje, zbog velikog broja bakterija koje su se tu naselile. Takođe, desni su crvene i otečene.

Kako liječiti upalu desni i prevenirati parodontopatiju?

Gingivitisu se prvo pristupa kauzalnom terapijom – zubi se ultrazvukom čiste od kamenca i poliraju i tako se otkanjaju sve čvrste i meke naslage koje vrše pritisak na gingivu.

Obavezno, uz ovu intervenciju, pacijent se edukuje o pravilnoj higijeni, tehnici četkanja i izboru četkice, i na svakoj kontroli remotiviše za upotrebu sredstava za oralnu higijenu.

Moguće je propisati i vodice za ispiranje usta, koje bira stomatolog, na osnovu koncentracije i sastava vodice, i nikada ih ne bi trebalo koristiti na svoju ruku.

Pacijent se obavezno upozori da će se krvarenje nastaviti par dana nakon intervencije, jer je gingivi potrebno vrijeme da se oporavi od čvrstih i mekih naslaga koje su se tu nalazile.

Već nakon nekoliko dana pravilne i detaljne higijene, krvarenje prestaje, desnima se vraća normalna boja i konzistencija i pacijent uočava razliku.

U ovoj fazi je vrlo važno da se dobra higijena nastavi i da se posebno obrati pažnja na higijenu interdentalnih prostora.

Krvarenje desni – znak upozorenja!

Desni ne bi trebalo da krvare.

Nikada, ni kada jedete jabuku, ni kada grizete tvrdu hranu, ni kada četkate zube mekanom četkicom ni kada stomatolog vrši pregled.

Bez obzira kada se uoči, krvarenje treba da bude znak za uzbunu. Od gingivitisa oboljenje dalje napreduje u parodontopatiju, a ona posljedično ako se ne liječi dovodi do gubitka zuba.

Zdrave desni su blijedoružičaste boje i imaju takozvanu konzistenciju narandžine kore. Upaljene desni su otečene, jako crvene boje i krvare.

Pored loše higijene, dodatni faktori za nastanak gingivitisa su pušenje, alkoholizam, šećerne bolesti i hormonalne promjene u trudnoći. Vrlo je važno na vrijeme se javiti stomatologu, odnosno čim primijetite krvarenje, otiđite na pregled da ne bi bilo kasno.

Komentariši