O nama

Stomatološki – specijalistički centar „Kostadinović“ predstavlja savremeno opremljen stomatološki centar koji nudi sve usluge iz oblasti stomatologije na jednom mjestu.

Kontakt

Jovana Dučića 26, Banja Luka

+387 51 963 200

stom.kostadinovic@gmail.com

Kako se u 5 koraka riješiti straha od zubara?

Rijetke su osobe koje bez zadrške mogu reći da se ne boje odlaska zubaru.

Prema mnogim studijama strah od zubara je jedan od najraširenijih uopšte, tako da ako osjećate nelagodu kada neko spomene stomatološku ordinaciju – ne brinite, niste jedini 🙂

Ova fobija pogađa sve slojeve društva, kako žene, tako muškarce, i djecu i odrasle, nezavisno od socijalnog statusa, obrazovanja itd.

Ako neko osjeća strah od stomatologa, neće odlaziti na redovne kontrole, zubi i desni će propadati, što će dovesti do nelagodnosti u društvu, nakon čega se odlazak zubaru odgađa zbog sramote („kako da odem sa ovakvim zubima?“), i tako se „začarani krug“ zatvara.

Neprijatnost i strah od stomatoloških zahvata su glavni razlozi koji dovode do zapuštanja oralne higijene i izbjegavanja liječenja.

 

 

Zbog toga se mi ovom problematikom ozbiljno bavimo, pomažemo pacijentima da je što brže prevaziđu i motivišemo ih na redovne posjete bez straha.

Čega se ljudi zapravo boje?

Većina osoba koje imaju strah od zubara je nekad u životu (obično u djetinjstvu) imala neugodnu epizodu sa stomatologom, a ta sjećanja se vremenom pojačavaju pričama bliskih osoba, prijatelja i poznanika, pa se odlazak u ordinaciju za ove osobe pretvara u traumatično iskustvo.

Strah mogu izazvati, pored zvukova, igala i mirisa, i sami stomatolozi svojim neprijatnim pristupom, hladnoćom, nezainteresovanošću za tegobe pacijenta, nepažljivim i grubim radom, itd.

Ako pacijent vidi da ga stomatolog ne sluša i ignoriše upozorenja o osjećaju bola, vrlo brzo će se osjetiti ugroženim i uplašenim, te će izgubiti povjerenje, što samo pojačava strah.

Većina naših pacijenata dolazi sa sljedećim brigama:

  1. Strah od bola (igle, zubarskih instrumenata, zvuka bušilice itd.)
  2. Strah od gubitka kontrole (osjećaj da ste zarobljeni na stolici)
  3. Strah od gušenja (nemogućnost disanja na nos, nakupljena voda i medicinska sredstva u ustima koje ne možemo progutati niti ispljunuti)
  4. Neugodnost vezana za intervenciju (napetost, strah da će se osramotiti, strah od plakanja, napada panike i slično)

Prije nego što vam objasnimo kako se sve strah od stomatologa može prevazići, želimo napomenuti da je moderna stomatologija jako napredovala, te da su danas praktično sve procedure bezbolne, a najnovija tehnika omogućava da pacijenti imaju potpuni komfor.

Svakodnevno nam se obraćaju pacijenti sa ovim problemom i uvijek uspijevamo zajednički da ga prevaziđemo.

Kako bi se riješili straha od stomatologa, potrebno je da pratite sljedeće korake:

1. Definišite svoj strah

Prvi korak je da definišete šta vas to konkretno plaši.

Racionalno razmislite o svom strahu i napišite na papir šta vas sve muči, tako što ćete prvo napisati svoj najveći strah.

Ako vas brine zvuk bušilice – to je samo alat koji pomaže da se riješite kvara zuba, a brušenje neće boliti jer ćete primiti anesteziju.

Ako se bojite gušenja – tu je sisaljka koja će svu vodu pokupiti.

Ako se bojite određenog stomatologa – sigurno da ćete naći drugog koji će vam odgovarati.

Bilo da su vam zubi od nebrige stradali, pa osjećate sramotu ili vam je posljednji odlazak kod zubara bio toliko bolan da ga još uvijek dobro pamtite, jednom kada definišete razlog, moći ćete pronaći rješenje.

Šta god da je problem, uglavnom nije toliko velik da ga u razgovoru sa zubarom ne možete riješiti.

 

2. Porazgovarajte sa stomatologom

U slučaju da se bojite odlaska zubaru, u našem centru postoji mogućnost da nas posjetite bez sjedanja na zubarsku stolicu.

U zasebnoj kancelariji u okviru našeg centra nam možete reći kakav strah vas konkretno muči, koje su vaše želje za postupanje stomatologa tokom rada, šta sve želite znati o proceduri, vremenu trajanja, koracima itd.

Zbog raznih „horor“ priča o npr. vađenju zuba, pacijenti bez prethodnog iskustva sa tim zahvatom mogu pomisliti da je u pitanju nešto zaista strašno, iako takav zahvat u većini slučajeva prolazi bez komplikacija, tako da je strah bezrazložan.

udući da smo specijalizovani za više oblasti, u našem centru ćete dobiti potpunu uslugu, što znači da nema potrebe da opet prolazite isti proces u nekoj drugoj ordinaciji.

Maksimalno ćemo se potruditi da svim vašim željama udovoljimo kako biste lakše prevazišli svoj strah, a našim pacijentima uvijek stavljamo do znanja da oni imaju punu kontrolu situacije.

To znači da u svakom trenutku, na vaš zahtjev, zahvat možemo prekinuti, napraviti dužu pauzu itd., dok god vi ne budete spremni za nastavak.

3. Krenite od malih stvari

Ukoliko se utvrdi da imate više zuba za popravak, odnosno da vas muči više tegoba istovremeno, predlažemo da se prvo urade jednostavnije procedure, kao npr. čišćenje zubnog kamenca ili poliranje zuba.

Na ovaj način možete iz prve ruke steći osjećaj za rad zubara i priviknuti se na atmosferu u našem centru.

Kada prva posjeta prođe bez problema, sve buduće ćete podnositi lakše.

4. Povedite podršku

Ukoliko imate veliku nelagodu, provjeren recept je da povedete sa sobom osobu koja će vas podržati dok stomatolog radi.

Naravno da to treba biti smirena i osoba od povjerenja, koja shvata da ste ozbiljno zabrinuti zbog posjete zubaru i koja će vam uliti neophodno samopouzdanje.

Ukoliko niste u mogućnosti da povedete neku osobu, možete ponijeti slušalice, pa se opuštajte uz zvuk omiljene muzike dok se procedura ne završi.

 

5. Zakažite termin što ranije

Dosta osoba koje i nemaju preveliki strah, opet osjećaju određeno kolebanje kada je riječ o posjeti zubaru.

Kada ste već hrabro odlučili da zakažete pregled kod stomatologa, uradite to u što ranijem terminu, npr. ujutro tako da što manje vremena protekne od zakazivanja od same posjete.

Ako u petak zakažete termin za ponedjeljak, ostavljate sebi čitav vikend da se brinete.

Ukoliko steknete naviku da redovno posjećujete svog stomatologa dva puta godišnje, straha ćete se potpuno osloboditi, a sve intervencije će biti dosta jednostavnije, jer će zubar sve probleme blagovremeno riješiti.

Kako izbjeći strah od zubara kod djece?

Najbolji način sprečavanja pojave straha je da se na vrijeme (već oko druge godine života) počne sa upoznavanjem djeteta sa ordinacijom, instrumentima i osobljem.

Da bi to uspjelo, potrebna je kreativnost stomatologa, da animira dijete i kroz igru upozna sa instrumentima, npr. vožnjom na stolici, da sondu predstavi kao čačkalicu, bušilicu kao pčelicu, puster kao fen, sisaljku kao mali usisivač, plombu kao zvjezdicu, a nakon zahvata zubi se premažu ‘’finom kremicom’’ koja čuva zube.

Ništa od toga ne izaziva bol, vec djeci stvara jednu prijatnu i zabavnu atmosferu, stiču povjerenje u stomatologa i prihvate ga kao prijatelja, što je i najbitnije.

Takođe, podjednako je važno da se pri prvom susretu ne vrši nikakva intervencija, kao ni u narednim posjetama, sve dok dijete ne stekne povjerenje.

Ako je strah već prisutan, onda je prijeko potrebna i saradnja roditelja koji će dijete finim razgovorom pripremiti i upoznati gdje i zašto ide.

Roditelj ne bi trebao da se miješa u razgovor izmedju stomatologa i djeteta, posebno ako dijete odmah ne prihvati saradnju.

Ako se tada roditelj počne histerično ponašati ili insistirati na odgađanju intervencije, najbolje je da se udalji, jer time ne samo što će otežati rad stomatologu, nego će i samo dijete biti znatno nesigurnije.

U toku intervencije je poželjno pohvaliti dijete, dati mu nagradu, što podiže samopouzdanje.

Takođe, poželjno je dozvoliti djetetu da i ono učestvuje, tako što ćemo mu npr. dati da pridrži sisaljku, kako bi steklo utisak da je i ono dio tima.

Dovesti dijete na vrijeme u ordinaciju, znači smanjiti rizik od pojave straha, imati veći izbor terapija, manje bola, neprijatnosti, kao i manje finansijske troškove.

Zaključak

U svakom slučaju je bolje radite na oslobađanju od straha od zubara, redovno kontrolišete stanje zuba i po potrebi ih popravljate, nego da slušate neprovjerene priče koje vam samo mogu odmoći.

Imate dvije opcije, prva je da u prijatnom ambijentu profesionalac kvalitetno i trajno riješi vaše probleme sa zubima, a druga je da zbog straha i neznanja trpite bolove, ugrozite zdravlje i izgled, i na kraju da koristite  ”narodnu” medicinu, kao što je ispiranje usta alkoholnim pićima ili stavljanje lijekova u karijesom razoren zub.

Postavite sebi pitanje kome su ove „narodne“ metode liječenja zaista pomogle i zaključićete da je jedini pravi put posjeta stomatološkoj ordinaciji.

 

Komentariši