O nama

Stomatološki – specijalistički centar „Kostadinović“ predstavlja savremeno opremljen stomatološki centar koji nudi sve usluge iz oblasti stomatologije na jednom mjestu.

Kontakt

Jovana Dučića 26, Banja Luka

+387 51 963 200

stom.kostadinovic@gmail.com

Apikotomija zuba – priprema, procedura i savjeti sa oporavak

Apikotomija zuba (grč. Apex, apicis-vrh i Extomia-isjecanje, rezanje) je mali hirurški zahvat na zubima, kojim odstranjujemo vrh korijena zuba iznad ili ispod kojeg je došlo do upale.

U praksi se sve češće sprovodi, jer u velikom procentu omogućava pacijentima očuvanje zuba, koji bi se inače morali izvaditi.

Ako osjećate bol ili primjetite pojavu otoka, pogotovo koji je već endodontski liječen (tj. “izvađen je živac”), potrebno je što prije zatražiti stručnu pomoć, jer ovaj problem neće proći sam od sebe.

U ovom tekstu ćemo vas detaljno upoznati sa uzrocima upale, procedurom hirurške intervencije apikotomije (resekcije zuba) i procesom oporavka nakon iste.

Uzroci upale korijena zuba

Cista, granulom, periapikalna lezija, fistula – ovi termini se dosta često mogu čuti u stomatološkoj praksi i možda ste nekada od zubara čuli da imate neki od ovih procesa.

Upalna reakcija nastaje kada karijes nađe put do zubnog živca.

Praćena je osjetljivošću na toplo i hladno, zatim spontani neugodni bolovi, pa i oticanje lica u blizini zahvaćenog zuba.

Granulomi, ciste, lezije, gnojne kesice nastaju kao komplikacija upale unutrašnjosti (pulpe) zuba ili posljedica širenja infekcije iz korijenskog kanala u kost oko vrha zubnog korijena, a zajedničko im je što se dešava gubitak kosti i njena zamjena granulacijskim tkivom oko korijena zuba.

Uzrok može biti i parodontalni džep, odnosno bakterije mogu da prođu niz desni i naprave upalu u korijenu, a zanimljivo da često ovi procesi nemaju nikakve simptome, već se slučajno otkriju na RTG snimku.

Koliko će ova infekcija biti ozbiljna zavisi od dužine njenog trajanja kao i od odbrambenih sposobnosti svakog pojedinca, pa obično kod prve upale za liječenje bude dovoljan i endodontski tretman.

Liječenje upalnih promjena

Prvi korak koji se se radi je rendgenski snimak tog područja (zuba i okolne kosti) i klinički pregled, kako bi naš hirurg specijalista oralne hirurgije odlučio da li potrebno napraviti apikotomiju.

Nekada je proces daleko uznapredovao, pa je potrebno vađenje zuba, a nekada je moguće liječenje endodontskim zahvatima, gdje apikotomija predstavlja neko srednje rješenje.

Apikotomija se u principu radi kada konzervativno liječenje zuba , odnosno endodontski zahvati ne daju zadovoljavajuće rezultate ili ukoliko je uspješno sproveden endodontski tretman, a proces recidivira, tj. vrati se opet poslije nekog vremena, pa je tada potrebno hirurško odstranjivanje vrha zubnog korijena.

Jako je bitno da se napredovanje upale što prije zaustavi, pa nemojte čekati da se ona smiri da bi posjetili stomatologa, jer se proces širi i uništava koštanu masu, dok patogene  bakterije ulaze u krvotok i mogu napraviti probleme čitavom organizmu.

Ova intervencija se smatra malim hirurškim zahvatom, koji se obavlja u lokalnoj anesteziji, što znači da je bezbolan.

Traje od 30 do 60 minuta, u zavisnosti o kojoj regiji i zubu se radi – zahvati na prednjim zubima su u pravilu kraći, dok su na donjim kutnjacima najduži.

Zahvat podrazumijeva da se napravi mali rez na zubnom mesu na strani prema obrazu i ono se blago podigne, kako bi hirurg imao pristup upaljenom korijenu, koji se zatim specijalnim instrumentima uklanja zajedno sa okolnim upaljenim tkivom.

Time se kompletna patološka formacija (granulom, cista ili periapikalna infekcija) potpuno uklanja i da ostaje samo zdrava kost.

Da bi se spriječila ponovna infekcija, zubni kanal se u potpunosti napuni, a po završetku uklanjanja upaljene kosti i tkiva, čitava regija se dezinfikuje i rez se zatvara sa par šavova.

Apikotomiju, kao i u slučaju drugih operacija, izbjegavamo u slučaju lošeg opšteg stanja organizma, kao i kod težih slučajeva parodontoze, odnosno kada se zub klima ili ako su korijenovi nepristupačni.

Savjeti za oporavak nakon apikotomije

Iako se radi o relativno manjem zahvatu u lokalnoj anesteziji, nakon apikotomije je potrebno ograničiti aktivnosti, odnosno ne ići na posao ili u školu dan-dva.

Kada anestezija prestane da djeluje, potrebno je uzimati lijekove protiv bolova koje vam prepišemo, na svakih 6-8 sati.

Otok se javlja kao reakcija organizma na operaciju, a najintenzivniji je drugi i treći dan nakon zahvata, pa je potrebno držati hladne obloge (led zamotan u krpu) u trajanju od 5-10 minuta, sa pauzama od 20-30 minuta.

Ishranu treba bazirati na mekanoj i kašastoj hrani, a jelo obavezno mlako ili hladno (nikako vruće), uz žvakanje na suprotnu stranu od operisane, a zubi se mogu prati odmah nakon operacije, ali tako da se četkicom pažljivo pere oko konaca.

Prva kontrola se radi nakon 24 sata, a konci se vade 7 dana nakon operacije.

Kao što možete vidjeti, apikotomija nije toliko strašna operacija, a ukoliko je zahvat izveden po pravilima struke, velika je mogućnost da će apikotomirani zub ostati u ustima još puno godina.

Ukoliko imate neko pitanje vezano za ovaj zahvat ili bilo koju drugu stomatološku dilemu, javite nam se za besplatni pregled ili konsultaciju u našem specijalističkom stomatološkom centru.

Komentariši